Wino wiśniowe słodkie i półsłodkie. Test różnych drożdży - Praktyka u Praktyka
Wino wiśniowe można zrobić z naturalnych owoców jak i ze zagęszczonych soków. Uwielbiam takie wina jak i same wiśnie też. Mam na myśli oczywiście te naprawdę dojrzałe. Wariant słodki lub półsłodki. Wytrawna wiśnia mi nie do końca pasuje. W tym roku trochę mi wiśni w ręce wpadło. Powstało mnóstwo kompotów (uwielbiamy wiśniowe zupy z makaronem), ale i na wino też trochę zostało. Sok tłoczony, ale dla poniesienia gęstości dodałem trochę handlowych soków zagęszczonych - nie tylko wiśniowych. Dodałem też jabłkowy i winogronowy. Złagodziło to wiśniową kwaskowość. Dzięki temu dodatkowi udało mi się podnieść wysoko poziom cukrów.
Od początku chciałem też sprawdzić jaki wpływ na ten sam surowiec będą miały różne drożdże winiarskie. Stworzyłem im niekomfortowe warunki pracy, co powinno prowokować różnice jakościowe.
W wyniku tego eksperymentu stworzyłem dobre, choć nie jednakowe wina. Optymizmem napawa fakt, że jakość powszechnie dostępnych dziś drożdży jest naprawdę zadawalająca. Najlepiej oczywiście stosować drożdże zalecane dla danego wina, ale nie będzie tragedii, gdy jednak trochę tę zasadę nagniemy.
#Wino otrzymałem naprawdę dobre, #drożdże wykonały swoją robotę choć warunki były trudne. Zabutelkowane #wiśnie będą niosły radość w towarzyskie, jak i samotne, chłodnie wieczory.
Szczegóły postępowania, oraz wnioski z eksperymentu są dostępne na blogu https://nomart.pl/wordpress/?p=3326
Jeżeli chcesz subskrybować kanał wystarczy, że klikniesz w ten link https://www.youtube.com/c/Noma....rtPl?sub_confirmatio
Sklepy stacjonarne trójmiasto - http://nomart.pl/lokal/
Blog kulinarny - https://nomart.pl/wordpress/
T-shirty i gadżety - https://sklep.nomart.pl/c/584/gadzety.html
Facebook - https://www.facebook.com/nomartpl/
Instagram - https://www.instagram.com/nomart.pl/
Link do poprzedniego odcinka -https://youtu.be/B7WHFUGYKB4