watermark logo

Następny

Kiełbasa Gruba. Jak zrobić żeby się nie rozpadła - Praktyka u Praktyka

2 Wyświetlenia· 30 Mar 2022
FreeFilm
FreeFilm
8 Subskrybcji
8

Kiełbasa Gruba. Jak zrobić by się nie rozpadła - to w sumie proste. Dobrze dobrać składniki mięsne, właściwe je rozdrobnić i dobrze długo wyrabiać. W zasadzie nie ma jedynej słusznej drogi, a jedną z tych skutecznych pokazuję pokazuję tym filmie.

Nie należy się też zrażać jeżeli kiełbasa wyjdzie niespójna, z dużymi wolnymi przestrzeniami (malutkimi nie ma się co przejmować) i rozpadająca się przy krojeniu. To nadal będzie najpewniej wyrób do smakowitego zjedzenia. Gorzej gdy w trakcie parzenia osłonka pęknie i jej zawartość przedostanie się do wody. Otrzymamy wtedy rodzaj wywaru, dla którego trudno znaleźć zastosowanie.

Można oczywiście kiełbasę taką podpiekać w wędzarni, ale z grubymi kiełbasami nie pójdzie tak łatwo. Zajmie to dużo czasu, zanim wewnętrzna temperatura w batonie #wędliny będzie właściwa, a wtedy z zewnątrz możemy już przesadzić z obróbką cieplną. Woda jest jednak lepszym przewodnikiem ciepła niż powietrze. Dlatego gruba #domowa #kiełbasa zwykle jest parzona.
Szczegóły opisałem na blogu https://nomart.pl/wordpress/?p=3615

Jeżeli chcesz subskrybować kanał wystarczy, że klikniesz w ten link https://www.youtube.com/c/Noma....rtPl?sub_confirmatio

Sklep online - https://sklep.nomart.pl/

Sklepy stacjonarne trójmiasto - http://nomart.pl/lokal/

Blog kulinarny - https://nomart.pl/wordpress/

T-shirty i gadżety - https://sklep.nomart.pl/c/584/gadzety.html

Facebook - https://www.facebook.com/nomartpl/

Instagram - https://www.instagram.com/nomart.pl/

Link do poprzedniego odcinka - https://youtu.be/zd6VQEbJb0k

Muzyka:
Kevin MacLeod: Bama Country - Country – na licencji Creative Commons Attribution (https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/)
Źródło: http://incompetech.com/music/r....oyalty-free/index.ht
Wykonawca: http://incompetech.com/

Pokaż więcej

 0 Komentarze sort   Sortuj


Następny