Domowa Adżika - czerwona i zielona - Praktyka u Praktyka
Adżika to gęsty sos, czy wręcz pasta, wywodzący się z terenów Gruzji . Pikantny, niezwykle aromatyczny i cudownie komponujący się z gruzińskim serem.
Występuje w dwóch wariantach: czerwonym i zielonym. Barwa bierze się oczywiście z użytych papryczek. Nadają się te sprzedawane u nas jako chili albo pepperoni. Pozostałe składniki to czosnek i przyprawy. Tajemniczo, bez konkretów, bo w każdym domu w Gruzji adżikę przyprawia się inaczej. Chyba jedynym obowiązkowym składnikiem mieszanki przypraw jest uccho suneli, czyli kozieradka błękitna. Poza tym zdarza się kumin, goździk, chmeli suneli (a to już zupełnie inna bajka, bo chmeli suneli to mieszanka przypraw, która też nie ma konkretnego składu i może tam być praktycznie wszystko, zależnie od producenta albo od domu, w którym się to przygotowuje - zdarza się 5 przypraw, a bywa i 20). Inne opcjonalne składniki to orzechy włoskie, świeży koper, pietruszka, liście kolendry, mięta, bazylia. Wbrew temu co spotkać można w sklepach - nie używa się do tradycyjnej adżiki pomidorów.
Składniki rozdrabnia się zwykle w maszynce do mięsa, a dawniej używano czegoś w rodzaju moździerza (płaski kamień z wgłębieniem na środku). Można też użyć blendera. Tradycyjnie używa się podsuszonej papryki, więc adżika ma konsystencję gęstej pasty, ale można też zrobić wersję bardziej płynną, dającą się rozsmarować na mięsie lub serze.
Wersja opisowa i przepis są dostępne na blogu https://nomart.pl/wordpress/?p=3257
Link do kanału Domnika https://www.youtube.com/channe....l/UCwG2lN0vFckz7EOUt
Sklepy stacjonarne trójmiasto - http://nomart.pl/lokal/
Blog kulinarny - https://nomart.pl/wordpress/
T-shirty i gadżety - https://sklep.nomart.pl/c/584/gadzety.html
Facebook - https://www.facebook.com/nomartpl/
Instagram - https://www.instagram.com/nomart.pl/
Link do poprzedniego odcinka - https://youtu.be/nbsaKMq2eEI